• 06.03.2017

ČTYŘIKRÁT DESTILOVANÉ

Prezident Unie destilatérů, Václav Šitner, nám namísto „čistého vína“ nalil sklenku Barona Hildprandta.

Jako student jste provázel na zámku, v Blatné, dnes tam vedete lihovar. Co se od té doby změnilo?

Mnohé. Dříve bylo vše po domácku pálené, nebyla důsledná legislativa. Dnes musí mít každá lihovina papír o původu. Lidé víc přemýšlejí o tom, co pijí. Stoupá spotřeba pravých ovocných destilátů a to u nás o cca 8-9 %, klesá kategorie bylinných likérů, jen vodka si drží stejnou pozici. Přibývá malých, tzv. pěstitelských pálenic, v současnosti jich evidujeme na 490. Jde o nový evropský trend.

Přitom však profese jako lihovarník či likérník vlastně neexistuje…

Bohužel. Po I. světové válce, byl lihovarník uznávaný obor, to už dávno neplatí. I proto se snažím spolu s Ministerstvem zemědělství ČR prosadit u Ministerstva školství ČR vznik nových učebních oborů. Zatím je praxe taková, že se znalosti předávají z otce na syna a každý provozovatel pálenice si nechává zkušenosti hlavně pro sebe. Podobné to je u minipivovarů, chybí odborníci s praxí, kteří by pivo vařili.

Jak se pozná dobrý „destilatér“?

Rozpozná, které ovoce je na pálení vhodné a samozřejmě ví, jak dlouho se má vše vyrábět, macerovat, stařit, jakou navolit teplotu a další „maličkosti“. Já sám se tím zabývám už 37 let a krom tequily a grapy jsem vyrobil snad úplně vše.

Včetně čtyřikrát destilované ovocné pálenky nazvané Baron Hildprandt. Co si pod tím máme představit?

Unikátní produkt, který nemá konkurenci u nás, ani Evropě. Vícenásobná destilace u ovocných destilátů je tak trochu přelom ve výrobě, je těžké, aby ve výsledné pálence zůstala aromata, chuť i vůně po ovoci. Každá další destilace také výrobek prodražuje – při klasické výrobě spotřebujete na litr tak 20 kg švestek, při čtyřnásobné o deset více. Nepřidává se cukr, jelikož opakovanou destilací chuť na jazyku sládne. Výsledkem je však jedinečný harmonický a lahodně jemný produkt. A jak se nám prodává? Distribuční společnost, Premier Wines & Spirits, zaznamenává velmi optimistická čísla. Aby ne, je to opravdu dobré pití.

Jaký je váš oblíbený alkohol?

Preferuji destiláty bez přídavku cukru. Slivovice, grapy, ale i brandy či whisky. Ve světě se konzumenti stále víc odklání od lihovin typu peprmintka, tuzemák nebo griotka, je to dáno i tím, jak se dnes nahlíží na zdravý životní styl.

Jak jsme na tom s alkoholem obecně? Pijí mladí lidé hodně?

Lidé musí za prací dojíždět, každý má auto, obecně tak světová spotřeba alkoholu klesá. Pokud si dnes lidé chtějí vypít nějakou tu stopičku, sáhnou po kvalitním přírodním produktu. Nikdo si nemůže dovolit, aby ho druhý den ráno bolela hlava.

Zaujaly vás naše produkty či služby ?