Ovocná pálenka je to nejjednoduší a zároveň možná to nejtěžší do čeho se může mistr destilatér pustit. Na začátku máte jen obyčejné ovoce a vodu, ale na konci se zračí dokonale rafinovaný nápoj, jehož jednoduchost je jen zdáním. za mistrnou Blatenskou pálenkou stojí hlavn přesvědčení s jakám se dělá.

Baron Jan Hildprandt a Václav Šitner jej sdílejí. Šlechtická noblesa jednoho a zdravý rozum toho druhého jsou si v tomto případě překvapivě blízko. A tak jejich setkání v roce 1992 stálo za obnovením tradiční výroby blatenských ovocných destilátů způsobem, jaký je oběma vlastní. Proto ve své společné zámecké palírně pálí z českého ovoce, které se ten rok urodí, trpělivě řídí kvašení, aby se neztratilo aroma, kvas třikrát destilují a destilát pak nechávají dlouho zrát, aby se pořádně vydýchal.

Ke svému letitému umu už potom přidávají pouze víru, že neobyčejné věci mohou přirozeně vzniknout i z toho úplně nejobyčejnějšího.

Over18