O nás

V samé blízkosti blatenského zámku postavil baron František Hildprandt roku 1812 cukrovar, přestavěný v roce 1885 na lihovar. Od té doby se traduje výroba jak lihu, tak konečných výrobků, především ovocných destilátů. Po druhé světové válce byl lihovar začleněn do Západočeských lihovarů. V rámci restituce přešel zpět do vlastnictví rodiny Hildprandtů. Snahou majitelů je navázat na rodinné tradice a podle rodinných receptů vyrábět vysoce kvalitní destiláty.

V současné době patří naše firma k největším výrobcům a vývozcům ovocných destilátů v ČR. Areál v blízkosti zámku Blatná slouží pro samotnou výrobu ovocných destilátů. Ten byl v roce 2002 postižen povodněmi, avšak za vynaložení značného úsilí a investic ze strany majitelů a zaměstnanců byl opraven a zmodernizován a nyní je výroba vybavena nejmodernější technologií, která umožňuje růst produktivity a především zachovat špičkovou kvalitu našich destilátů.

LIHOVAR

Kvalita a množství ovoce v jižních Čechách inspirovalo barona Hildprandta, aby roku 1885 založil Zámecký ovocný lihovar přímo naproti svému vodnímu zámku v Blatné, na místě cukrovaru, který zde postavil v roce 1812. Když lihovar zakládal, jistě netušil, že na následujících více než sto let bude jeho rod vyhnán z Čech až do Etiopie.

Osud jeho rodu se ubíral doslova podle kréda, které je vepsáno do rodového erbu. „Přes překážky ke slávě“. V polovině minulého století přišla rodina Hildprandtů o všechen majetek a byla z Čech násilně vystěhována. Nějakou dobu žila v Etiopii, později v Německu a do Blatné se členové rodu Hildprandtů vrátili až na začátku devadesátých let.

Dnes už opět Zámecký ovocný lihovar Blatná dává slávu nejen tradičním likérům a fernetu ale i ovocným destilátům Baron Hildprandt. Výroba v lihovaru probíhá pod pečlivým dohledem mistra destilatéra Václava Šitnera. 

 

Čápi v Zámeckém lihovaru a pivovaru

Čápi k blatenskému lihovaru už tak nějak neodmyslitelně patří. Řadu let na tom nebylo nic zvláštního, čápi na jaře přiletěli, zahnízdili, v létě vyvedli mladé a na podzim všichni společně odletěli do teplých krajin. Posledních několik let však s námi čápi zůstávali i přes zimu. Nemalou výhodou pro ně byly i mírné zimy v posledních letech. 

PIVOVAR

V historickém srdci Blatné, hned vedle malebného zámku s pohádkovou zahradou, spojujeme tradici pivovarnictví s radostí a láskou k práci. Blatná je náš milovaný domov, a ten pro nás znamená celý svět. Pocházíme z tohoto kraje, pečujeme o něj a sem patří i naše srdce. A právě proto zůstáváme věrní více než 500letému odkazu vaření piva v Blatné. S pokorou, vášní a stylem sobě vlastním.

Povolení pro vaření zlatavého moku získalo město Blatná poprvé v roce 1489 od Zdeňka Lva z Rožmitálu. Pivo se tehdy vařilo v městském a panském pivovaru. A právě z panského pivovaru se v roce 1896 stal vyhlášený Zámecký pivovar Blatná, v němž se pivo vařilo skoro sto let, až do října 1978. V tomto roce přestal objekt vyhovovat svojí kapacitou, a tak se výroba přesunula do moderního pivovaru ve Strakonicích. Část původního zdejšího parostrojního vybavení je k vidění v Pivovarském muzeu v Plzni, zbytek nenávratně zmizel.

Vůbec poslední várku chuťově vyváženého piva v Blatné uvařil sládek Karel Mourek. Od té doby si milovanou blatenskou desítku a dvanáctku místní vychutnat nemohli i přes to, že byl černý Kohout považován za nejkvalitnější české pivo hned po legendárním plzeňském Prazdroji.

Nostalgie a touha po navázaní na mnohaletou tradici vaření piva nás přivedly zpět k myšlence obnovení kdysi slavného pivovaru v Blatné. A k této tradici se dnes po 38 letech s chutí a vervou vracíme. Starý pivovar se nacházel v budově sousedící s dnešní destilérkou a jeho dominantou je dodnes stojící pivovarský komín, na němž stále hnízdí čápi. V jeho prostorách jsou však dnes uskladněny tanky na destiláty (kvasírna), které nebylo možné přesunout, a tak bylo nutné výrobu piva umístit do náhradních prostor. Pivovar dnes proto obnovujeme v budově někdejší lednice, v níž se za starých dob skladoval led.

V Blatné dnes vaříme dva druhy piva. Pro ležák plzeňského typu používáme klasický slad z Moravy, plzeňský slad a slad bavorský. Český chmel odebíráme ze žatecké oblasti, a to ve třech druzích: žatecký poloraný červeňák jako základ, premiant a chmel typu sládek k vyvážení chutě. Vodu, jíž k výrobě piva používáme, čerpáme z artézských studní přímo v areálu pivovaru a díky její vysoké kvalitě ji není nutné dále speciálně upravovat. Polotmavý ležák se pak oproti klasickému ležáku liší v použití napraženého sladu, a to z důvodů dodání sladkosti a barvy.

Nejlepší ingredience a bohaté zkušenosti při vaření piva propojujeme s nadšením, úctou, ale i hladem po experimentu. Každý den pracujeme na zlepšování receptury a vývoji nových moderních chutí, které v sobě nesou odkaz k dobám minulým. A to chceme předat i vám. Naším cílem je inspirovat a potěšit, aby byl výsledek naší práce tou perfektní tečkou za vaším pracovním dnem.

Milujeme pivo, baví nás ho vyrábět a jsme hrdí na svůj kraj i město. A bude nám potěšením, když i vy budete mít stejný požitek z vaší práce, kterou večer oslavíte jedním řízným, vychlazeným Blatenským Kohoutem.

Náš příběh

Historie

^
1489

Povolení pro vaření zlatavého moku získalo město Blatná poprvé v roce 1489 od Zdeňka Lva z Rožmitálu. Pivo se tehdy vařilo v městském a panském pivovaru.

^
1885

V samé blízkosti blatenského zámku postavil baron František Hildprandt roku 1812 cukrovar, který byl v roce 1885 přestavěn na lihovar.

^
1896

Z někdejšího panského pivovaru v areálu lihovaru se v roce 1896 stal vyhlášený Zámecký pivovar Blatná, v němž se pivo vařilo skoro sto let.

 

^
1978

Pivovar přestal vyhovovat svojí kapacitou, a tak se výroba přesunula do moderního pivovaru ve Strakonicích. Část původního zdejšího parostrojního vybavení je k vidění v Pivovarském muzeu v Plzni, zbytek nenávratně zmizel.

^
1991

Hildprandtovi se po mnoha letech vracejí zpět na Blatnou a získávají v restituci zpět své majetky. Za vynaložení značných investic je výroba vybavena nejmodernější technologií, která umožňuje vyrábět produkty nejvyšší kvality.

 

^
2016

Nostalgie a touha po navázaní na mnohaletou tradici vaření piva nás přivedly zpět k myšlence obnovení kdysi slavného pivovaru v Blatné. A k této tradici jsme se po 38 letech s chutí a vervou vrátili.